Agenda en activiteiten Contact en info Sitemap
Maranathakerk.org Rubrieken

Van arm weesmeisje tot koningin

Ester hst:4:4-17 Het verbaast me dat, zover ik weet, er nog nooit een speelfilm gemaakt is over het leven van Ester. In ieder geval zou het een mooie Disney tekenfilm kunnen zijn. Het boek Ester is nog veel meer dan dat. Men heeft ooit wel eens getwijfeld om dit boek op te nemen in de Bijbel. De Naam van God komt er namelijk niet één keer in voor. Wanneer je dit boek echter goed leest, dan zie je juist dat God wel degelijk aan het werk is.
Dat hebben wij ook wel eens in ons leven. Het lijkt net of God er niet is. Uiteindelijk moeten we achteraf toegeven dat God wel bij ons was. Ik ben ervan overtuigd dat God met iedereen een plan heeft. De vraag is alleen; “Willen wij zijn wil doen.”
Ja, we willen graag zijn zegen maar als we die hebben gekregen, dreigen we Hem toch vaak te vergeten. Ester maakte ook bijna die fout. Ester was een gezegende vrouw dat kun je gerust zeggen. Ze was zeer schoon van uiterlijk en dat niet alleen. Ze werd gekozen als Koningin van Perzië. Haar oom had Ester opgevoed in de vreze des Heren.

God wilde Ester gebruiken in zijn plan. Alleen daarom kon Ester koningin worden. Toen ze eenmaal koningin was, wilde ze haar positie niet direct opgeven. Ze had het immers goed. Ze had geen gebrek. Haar volk daartegen had het niet zo gemakkelijk. Haman dreigde het hele Joodse volk uit te moorden.
Nu moest Ester dat gaan doen, waarvoor ze geroepen was namelijk Haman uitschakelen en zo het Joodse volk te redden van de dood. Er was een dreigement van haar oom voor nodig om Ester dat te doen beseffen.
13 Toen liet Mordechai het volgende antwoord aan Ester geven: ‘Beeld je maar niet in dat jij, omdat je in het koninklijk paleis woont, als enige van alle Joden zult ontkomen. 14 Als jij nu je mond niet opendoet, nu het moment daar is, komt er van een andere kant wel uitkomst en redding voor de Joden. Maar jij en je vaders familie komen dan om. Wie weet ben je juist koningin geworden met het oog op een tijd als deze.’

Gelukkig kwam ze op tijd tot inzicht en gehoorzaamde ze haar oom en dus ook God. Uiteindelijk moest Haman zijn geplande aanslag op de Joden zelf met de dood bekopen.
Waar staan wij nu als christen als het zover komt dat wij een soortgelijke keuze moeten maken. Kiezen wij dan voor de wereld, voor het geld, voor het aanzien. Of zeggen wij net zoals Ester:
16 ‘Roep alle Joden die in Susa wonen bij elkaar en vast voor mij: eet niet en drink niet, overdag niet en ’s nachts niet, drie dagen lang. Ook ik zal op die manier vasten met mijn dienaressen. En na die voorbereiding zal ik naar de koning gaan, al is dat tegen de wet. Moet ik omkomen, goed, dan zal ik omkomen.’ 17 Mordechai ging weg en deed wat Ester hem had opgedragen Is het nu al niet vaak zo, dat God vaak moet wijken omdat we andere keuzes willen maken? Hoe zal het dan zijn als het er echt op aan gaat komen? Gehoorzaam te allen tijde de Here en ik weet zeker dat je het maximale uit je leven haalt. Gods Zegen. 

                                                                 Overdenking door Michel van Rossum

In de media
Kidscorner
Verdieping
Tieners
Pinkstergemeente Eindhoven Contact    |    Route    |    Sitemap    |    Disclaimer Laatste update: 05-11-2019