Agenda en activiteiten Contact en info Sitemap
Maranathakerk.org Rubrieken

De schepping van hemel en aarde

 

Genesis1

In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag over de vloed, maar Gods geest zweefde over het water. God zei: ‘Er moet licht komen,’ en er was licht. God zag dat het licht goed was, en hij scheidde het licht van de duisternis; het licht noemde hij dag, de duisternis noemde hij nacht. Het werd avond en het werd morgen. De eerste dag.

 

De Bijbel verklaart ons dat de hemel en aarde, gemaakt zijn door God. Alleen God is in staat om vanuit niets, iets te maken. Hij doet dat door te spreken. Wanneer dat begin precies was weten we niet. Op het moment van de schepping bestond er namelijk nog geen "tijd". Dit deel van de geschiedenis staat helemaal vooraan in de Bijbel, en is de basis voor alles wat daarna is gebeurd. We weten vanuit datzelfde Woord van God dat Hij ook u en mij heeft gemaakt. Hij is De Schepper. Hij is er altijd geweest, en is nooit veranderd.

 

Voor gelovigen is deze waarheid de houvast in het leven. Wat er ook gebeurt, God heeft ons gemaakt en Hij zorgt voor ons. Hij is er gewoonweg altijd.

Soms voelen we dat diep in ons hart of spreekt Hij direct in of door onze geest. Er zijn ook tijden waarin we dat helemaal niet zo duidelijk ervaren. Perioden waarin het stil of zelfs donker kan zijn in ons leven. De Bijbel spreekt ook over "seizoenen".

 

De seizoenen hebben allemaal hun functie en doel. De lente betekent voorbereiding en groei. De zomer staat voor bloei, oogsten en genieten. In de herfst sterven dingen af en wordt er gesnoeid. De winter betekent rust en stilstand.

 

De afgelopen maand hebben we de zon nauwelijks gezien. Soms was het zo donker en grauw dat zelfs de weerman op tv zich afvroeg of de zon er nog wel was. Natuurlijk is de zon er ook, al zien we deze niet. In de herfst en winter bevinden we ons in onze "eigen schaduw". De zon staat aan de andere zijde van de aarde waar het zomer is, en de schaduw van de aarde neemt het zonlicht van ons weg.

 

Zo kan het ook zijn dat we Gods Licht even niet voelen of zien. Dat er een schaduw over ons leven ligt. Hier kunnen allerlei redenen voor zijn. Maar ieder "seizoen" heeft een doel en dat kan betekenen dat er dingen gesnoeid of zelfs weggenomen (moeten) worden. Hoe dan ook: we mogen weten dat er iets nieuws voorbereid wordt. Het plan van God met ons is namelijk altijd goed (Jeremia 29:11, Openbaring 21;5). God heeft zelf geoordeeld dat wat Hij maakte, goed was.

 

Het blijkt dat het zonlicht ruim 8 minuten onderweg is om de aarde te bereiken. Dit is ook zo als wij de zon niet door de wolken zien schijnen, of haar warmte voelen. De zon is er altijd. Zonder zon kunnen wij niet leven op aarde.

 

Onze God heeft de zon zelf gemaakt (Psalm74:16). We mogen er dus zonder twijfel op vertrouwen dat Hij er altijd is. En dat ook in donkere tijden dat wij Hem niet zien of voelen, het Licht onderweg is.

Ik wens u een zonnig 2018 toe!

 

                                                                                                Br. Pim van Diesen

 

 

In de media
Kidscorner
Verdieping
Tieners
Pinkstergemeente Eindhoven Contact    |    Route    |    Sitemap    |    Disclaimer Laatste update: 05-11-2019